Begravning med urna

Att ha begravningsceremonin med urna framför kista är ett alternativ som blir allt vanligare, av ett antal primära anledningar.

Först och främst erbjuder urnan större flexibilitet tidsmässigt, då man kremerar innan ceremonin och därmed får ett år på sig att hålla ceremonin och därefter gravsätta. I fallet med ceremoni med kista, så måste man hålla ceremonin inom 30 dagar från dödsfallet, något som många känns stressande - speciellt om det finns oenigheter inom familjen. 

Utöver tidsmässiga fördelar kan man även välja plats mer fritt. Kanske vill man ha en ceremoni i hemmet eller ute i naturen. Då kan det av praktiska skäl inte vara lämpligt att genomföra ceremonin med en kista.

Bli kontaktad av våra erfarna begravningsrådgivare

Själva ceremonin behöver inte nödvändigtvis påverkas av valet av urna utan ceremonin kan utformas på samma sätt som med kista. Enda skillnaden blir då det visuella då en urna står längst fram istället för en kista. Prismässigt är normalt ceremoni med urna något billigare, då mindre kistdekorationer krävs och transporterna blir enklare.

Har man bestämt att urnan skall gravsättas i urngrav, och ceremonin hålls invid begravningsplatsen kan man välja att avsluta ceremonin vid graven, med en urnsättning. Då tar man en paus efter programmet i kyrkan eller kapellet och går sedan ner till graven för att avsluta där. I annat fall är det vanligaste att avsluta ceremonin i kapellet/kyrkan för att familjen ("de närmsta") några dagar senare möts upp i enskildhet för urnsättningen.